16. фебруар 2015.

Трифун или Валентајн?

Дана 14. фебруара сви смо славили. Неко Светог Трифуна, а неко Светог Валентина. Погледајте занимљивости о овим празницима. Који сте ви празник обележили?

Тривундан, Тривуњдан, Трипундан или Трипуњдан прославља се 14. фебруара, чиме се обележава успомена на Светог Трифуна, на дан његове смрти. Сматра се да је овај светац заштитник винове лозе и виноградарства, па тиме и вина, па га као свог патрона славе виноградари и гостионичари.
На Тривуњдан виноградари одлазе у винограде, орезују по коју лозу и заливају вином по неки чокот. Верује се да ће се тако винограду повратити снага после дугог зимског мртвила, па ће лоза моћи да буја у пролеће.
Због обичаја орезивања винове лозе, у источној Србији светог Трифуна зову и Орезач или Заризој.
Верује се да свети Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и од тога дана снег почне да се топи. Народ понегде каже: „Триша заб'о угарак у земљу, па зато снег и лед почињу да се топе."
Верује се да ће бити кишна и родна година ако на Тривуњдан падне снег, а ако је ведро – биће сушна. На Трифундан, 1835. године, на иницијативу драмског писца Јоакима Вујића и новчану помоћ кнеза Милоша Обреновића, у Крагујевцу је основан Књажевско-српски театар, прво позориште у Србији.




Дан Светог Валентина, познатији као Дан заљубљених, у западној варијанти и Валентиново, празник је који се прославља 14. фебруара сваке године. Посредно или непосредно га обележава велики број људи широм света, иако је овај дан обично радан.
Сем западних, овај дан обележава и Православна црква, али пола године касније, 12. августа.
Прослава Валентинова (дана) у почетку је била намењена неколицини истоимених ранохришћанских светаца. Валентин је погубљен, јер је венчавао војнике и њихове веренице, што је тадашњи римски цар Клаудије 2. строго забранио, сматрајући да су ожењени мушкарци лоши војници. Према веровању, док је одлазио да му одрубе главу, Валентин је слепој тамничаревој ћерки послао писмо са жутим шафраном у знак захвалности за указану пажњу. Било је потписано „од твог Валентина”.
Савремена обележја Дана заљубљених су црвени срцолики поклони, голубице и играчке или фигуре у облику Купидона (староримског бога страсне љубави). 
 
 
извор: https://sr.wikipedia.org